I ulvegården på Langedrag
Din overskrift

Sommeren -08 dro jeg til langedrag for å se på ulv. Et lite stykke i en avis vekket interessen,du kan nemlig komme inn til de ville ulvene, med guide.
Så da var det bare å hive seg rundt. 
Vi var seks stykker foruten guiden vår. En veldig hyggelig, og ikke minst flink dame. Hun har jobbet med hund i mange år, og hadde nå vært med på ulveprosjektet på Langedrag i noen år.
Etter en liten prat ruslet vi på en lang rekke inn i ulvegården, og satte oss på noen tømmerstokker som var lagt i en firkant. Vi hadde blitt fortalt at det kunne ta alt fra noen minutter til en time før ulvene kom bort til oss, men vi var heldige, i løpet av få minutter var vi omringet av fem voksne ulver og to valper på fem mnd. 
Det første som slo meg var den inderlige roen og vennligheten disse dyrene utstrålte. Vi kunne ta bilder, men måtte passe på at vi beveget oss rolig.
Vi fikk så klart heller ikke lov til å strekke ut hender for å ta på dem. De var nemlig så nære at vi kunne gjort det. Guiden vår fortalte mye om språket deres mens vi satt der. Veldig innteresant, særlig for oss som har hund. Der hvor våre hunder har et spekter på tre til fem forskjellige måter å fortelle oss noe på, har ulven opp til ti. Alt fra de ørsmå bevegelsene til de veldig tydelige. Og de har et "ordforåd" på ca. 300.
Selv hadde jeg alfahannen stående bak meg, et nydelig dyr. Og det var så morsomt å se hvordan han stoppet opp og ble mer på vakt når jeg så på ham. Bøyde jeg hodet og så til siden, gjespet litt, så slappet han av og kom nærmere.  Aldrig truende, bare veldig nyskjerrig.
Mens vi satt der kastet guiden vår litt ost og vafler til dem, og i løpet av denne tiden (1 1/2 time) var det ingen krangling om maten. Det hersket full respekt i flokken. De enenste som ble "snakket " litt til var de unge jyplingene av noen valper, men de ble også tatt veldig pent.
Det er nok noen rundt om kring som trener hund som hadde hatt godt av å se dette. Når man er vitne til den respekt og vennlighet som preger en ulveflokk, er det jo en tankevekker at noen mennesker tror de må "ta" hundene sine så hardt for at de skal fungere i en menneskeflokk.
Jeg har alltid vært fasinert av ulven, og den ble ikke mindre av denne opplevelsen. Ulven er vel blant de mest misforståtte dyrene vi har, og det menneskene gjør mot dem er helt forferderlig.
Til dere som er innteresert i språk og adferd kan jeg annbefale dette på det varmeste.Nytt ulvebesøk.
Lørdag 13/3-09 dro min "hundevenn" Kent og jeg til Langedrag for å få en guidet tur inn til ulvene igjen.
Vi kom opp til blå himmel,strålende sol og kritthvit snø. Så vakkert.
Etter en foringsrunde til elg,gaupe og reinsdyr gikk vi opp til de tre tamme ulvene de har. Dette er en hanne på 9, og to hanner på 2 år.
Tuva, som eier og driver Langedrag er en av to som kan gå inn til disse. Vi fikk her et lite foredrag om språk og adferd før hun gikk inn til dem. Hun fortalte da at disse ulvene ser på mennesker som en del av flokken,og har i motsetning til de ville, mistet sin naturlige skyhet overfor oss.  Hun må derfor være som en av dem når hun er der inne, og hun må "snakke"deres språk. Det er små detaljer som skiller på hva de mener. F.eks.et bredt smil med mye tenner,store øyne og ørene frem er :hold deg unna, her bestemmer jeg. Mens det samme store smilet,men med smale øyne og ørene litt bakover sier det motsatte,altså velkommen. Så man må kunne sine ting for å gå inn der. De kan heller ikke ta med folk inn,som hos de ville ulvene, da de altid vil prøve ut rangen sin.
Men damen hadde en utrolig kommunikasjon med disse dyrene, under lek og foring.  Alt bygd på respekt og tillit. Utrolig flott å se på.
Gaupa er nå også et flott dyr.
Din overskrift

Så gikk turen til de ville ulvene. det var kun oss to som skulle inn, med Tuva som guide. Hun har også bodd åtte mnd. i Alaska og studert ulv, så hun har mye interessant å fortelle.
Det er travle tider i en ulveflokk på denne tiden, med løpetid og parring. Så det var mye uro i flokken. Like etter vi hadde satt oss kom det en ung stor hanne mot oss, veldig nyskjerrig og sulten på vafler. Og vafler ble det.  Han var veldig skeptisk, men etter en stund stod han et par meter fra oss. Et nydelig dyr. Etterhvert la han seg ned ved siden av oss, og ventet så tålmodig bare et dyr kan når det er snakk om mat. Det var en stor opplevelse å sitte der i sneen, med en stor ulv liggende et par meter fra oss, mens vi satt og så på  resten av flokken.  
Det hadde vært en parring, så forhåpentligvis bli det valper i mai. Disse kommer ut av hiet sitt i slutten av juni, og da blir det en tur opp igjen. 
Gleder meg alt, for ingen tur inn dit er lik, man lærer alltid noe nytt, og det er en flott opplevelse.                                        

Whippetvalper.
I august -07var jeg så heldig å få være med å ta i mot fire vakre whippetvalper. Mila, den ene tispa til min gode hunde/tur venninne Anne, var den lykkelig ventende mor. Jeg hadde fulgt svangerskapet med spenning, og ble kjempeglad da jeg fikk være med under fødselen.
Dagen kom da Mila begynte å vise tegn på at ting var på gang. Anne ringte, og jeg kjørte ut til dem. Og der satt vi da, ventet og ventet. Rundt midnatt dro jeg hjem,da Mila roet seg og det så ikke ut som det skulle skje noe. Så kl.03.30 ringte tlf. Da var førstemann ute. Jeg kom frem like etter fødselen til nr to. Men det kom jo fire til som jeg fikk ta imot, og det var en herlig opplevelse. Så flott å se hvordan disse små blinde og døve valpene fulgte sine instinkter og luktet seg frem til mammen og maten. Like gøy var det jo å følge disse småtassene til de flyttet hjemmefra.Det ble noen turer ut for å kose med dem, noe "onkel Bob" syntes ble litt masete etterhvert. Anne gjorde en kjempejobb og fant gode hjem til fem av dem. Den siste, Lille Sille, har hun beholdt selv, da hun var en spesiell liten frøken som nok var litt vanskelig å skille seg med. Og ikke så lett å finne det rette hjemmet til.
Tusen takk til Anne for at jeg fikk være med på dette.
Første gangen ute i haven. Mamma Mila og tante Tea passer på.
Muffin blir født.
Mandag 27/4 - 09.

Etter å ha ventet i spenning en ukes tid var endelig tiden inne. Knife var igang. Knife Edge er Jannicke (datter) og en venninne sin nydelige avlshoppe av rasen engelsk fullblod. Hun har tre avkom fra før, men denne gangen skulle jeg få være med på fødselen.
Litt før kl.22.00 ringte tlf. og det var bare å hive seg i bilen. Vel framme(fartsrekord?) var frambena ute. Fikk hjelpe til å dra litt og så var verdens vakreste lille hoppeføll ute i den store verden. Mørk brun (blir skimmel som sin mor) med et festlig avtegn i pannen.  Det gikk utrolig fort og vel nesten smertefritt, for Knife var ikke svett på halsen engang. Hun er en riktig fødselsmaskin den hesten. Etter en liten times tid måtte den lille ha litt hjelp for å komme opp å stå. Det er jo noen utrolig lange ben på en sånn liten frøken, men med litt hjelp så fant hun snart balansen. Så var det bare og vente på at hun skulle finne maten, og det var ikke enkelt. Måtte få litt hjelp der og(livet er jo en utfordring), men med Jannickes kyndige hjelp gikk det veldig greit. Skryt til deg Jannicke, du er god på dette.
Tuseb takk for at jeg fikk være med, det var nok denne vårens vakreste opplevelse.
En helt nyfødt liten Muffin, og en stolt mamma.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

17.02 | 21:54

Velkommen til Smellermiljøet Bithe og Circus. Det er flott å se hva dette gjør med hundene våre. Vi har nå trent over et år.
Else Marie og Mille

...
26.09 | 15:46

Tårene renner for Bella og deg(dere). Dere var en inspirasjon å se på rallybanen. Dere ga oss så mye motivasjon. Tusen takk for det. Hvil i fred vakre Bella.

...
26.09 | 13:38

Tulle-Bella *smiler* Mange gode og morsomme minner - en hund man husker:) Hun gikk ikke forbi i stillhet nei.. ;) ..men tankene nå går til dere som er igjen Kle

...
26.09 | 00:30

Så varmt har du skrevet om Bella,kan ikke holder tårene mens jeg leste det.Føler med deg,utrolig trist.....

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE