Nyheter 2015

.11/12.15

Lederskap!! Bare ordet lederskap er nok til at veldig mange hundeiere ser "rødt", og jeg innrømmer gjerne at jeg i mange år, ja fra jeg fikk Bob i 2000, har vært en av dem.

Da kom belønningsbasert trening for fullt, heldigvis, og fler og fler ville heldigvis den lite hyggelige røsk og riv kulturen til livs.

Og godt er det.

Men det skjedde noe på veien. Når vi mennesker skal gjennom  forandringer går vi ofte til ytterlighetene, så også innen hundetrening. Plutselig var det ikke greit å si NEI til hunden sin lenger. Det skulle kun være positiv belønning for den adferden man ville ha, og ignorering av alt annet.  Etter å ha gått på dressurkurs med min første hund på 70-tallet, med alt det innebar av røsk og riv, syntes jeg det var veldig moro å lære om belønningsbasert trening da jeg fikk Bob. Jeg ble en ihuga "pølsetante" og mine øyne var det dette og ingen ting annet som var riktig  trening. Hva skulle vi med lederskap ? Var det virkelig så viktig hvem av oss som gikk først ut/inn av dørene ? Hvem som satte i gang kos eller lek ?

Jeg har i disse årene hatt mye moro med kreative hunder, som har tatt initiativ til lek og trening.

Så kom Circus!!

Ikke bare var det ny rase for meg, men en hund med et voldsomt jaktinnstinkt. Jeg ville såklart trene med belønning, noe oppdretter (med rette!!) var skeptisk til. Det tok meg over et år før jeg innså at dette faktisk ikke fungerte, og jeg måtte finne på noe annet.Sta eller dum? velg selv....

For å gjøre en lang historie kort. I dag jobber jeg mye med å etablere et godt lederskap, og det gjelder jo ikke bare under trening, men så klart hele måten vi har hund på i hverdagen.

Og nå, i løpet av to mnd. har det skjedd utrolig mye. Vi begynner endelig å få en så god kommunikasjon sånn at vi virkelig kan begynne å trene.

Og det som er enda mer fasinerende er at Circus som fra dag en har stresset mye når jeg har gått ut med Bob og hun ikke har fått bli med, nå går å legger seg når hun skjønner at hun ikke får være med.

Filosofien til de som driver Gyllerboda er at hunden i seg selv ikke er redd for å være alene, de er derimot redd for at vi som eier ikke er i stand til å ta vare på oss selv, og at dette igjen henger sammen med lederskap, eller mangel på sådan.

Jeg var helt klart skeptisk til dette, men ser jo nå at det faktisk stemmer. Etterhvert som mitt lederskap har blitt bedre og tydeligere, takler hun bedre og bedre at jeg går i fra henne.

Og sånn til slutt, mitt lederskap går helt klart ikke ut på å være hard med hunden, snarere tvert i mot så synker man i verdi som leder om man må ta fysisk tak i hunden.

 Dette går på helt andre ting, og jeg må si at det er utrolig spennende.

Jeg er også glad for at jeg var åpen for at det finnes andre måter å trene hund på sånn at Circus kan få et godt liv med de behov hun har.

 

 

 

 

 

 

11.11.15

 

Jammen har det alt gått halvannen mnd. siden jeg var på kurs i naturlig lederskap hos Bengt og Gunilla, Gyllerboda i Sverige, og kom hjem med mange nye tanker rundt hundehold/trening.

Det gjør inntrykk, i hvert fall på meg, når man sammen med 19 andre kursdeltagere kommer inn i et hjem med 15 bikkjer, og alle bare ligger rett ut og sover, ingen reaksjon overhodet bortsett fra et par ører som leet seg litt.

Og det var ingen kommandoer, de rett og slett brydde seg ikke.....

Og at de virkelig sov var lett å se, da de etterhvert som de kom seg på beina strakk seg godt og gjespet. Dette var bikkjer i alderen 10 mnd til 12 år av type Jaktgolden, jaktspringer,Vhorster og Javk Russel terrier.

Alle sammen gikk også løse på gården blant fasaner og rugder, kaniner og gud vet hva......Circus var i bånd for å si det sånn.....

Dette og mye annet overbeviste meg ganske greit at her var det litt å hente når det gjaldt hundehold. Jeg hadde lest boken deres, Shadow, før jeg dro og var litt i gang , hadde bl.a.kuttet ut belønning, og jobbet også med å bli mer bevist at det er jeg som skal ta alle initiativ til ting.

Kom jo hjem med større forståelse for alt dette nye, og jobber mye med dette.

Ser nå så smått at ting begynner og forandre seg, men ting tar jo tid som i all omlegging av trening / trening generelt.

Det er litt letter å få kontakt med frøkna nå når vi er i skauen.

Klapp og ros fra meg ser ut til å bety litt mer enn før, apporteringa har jo løsnet litt, og når hun stikker er hun ikke så langt avgårde.

Når det gjelder dette med jaktanleggsprøver, så skal hun jo ikke være mer enn toppen 30 meter fra meg, og derfor bare ca.15 meter på trening. Her har jeg så langt igjen at jeg har desverre ikke så store forhåpninger om å få til dette, vi får se....uansett må jeg ha litt kontroll på henne om hun skal få være litt løs.

Dette er for meg en helt ny måte å jobbe med hund på, og det har jammen vært en prosess. Etter 15 år med belønningsbasert trening, litt trening hver dag, mye lek og moro og vært overbevist om at det er den fulle sannhet at de må bruke hodet sitt hver dag, de må få jobbe med ett eller annet de fleste dager i uka osv.... har det tatt  tid å bli komfortabel med noe som er ganske motsatt, men ser helt klart at det er dette som fungerer for Circus. Veldig lite oppmerksomhet, kun kos når jeg inviterer/avslutter, ingen annen belønning enn meg selv, og ikke minst, og det jeg synes er det vanskeligste, kun å bruke kropps - -språk. Ingen kommandoer, annet enn noe under trening, det å lære henne å finne roen i alle situasjoner.....og mye mer :)

Hva jeg får til, hvor langt vi kommer, vil tiden vise, spennende er det uansett. Men innrømmer greit at jeg også savner å trene hund hver dag, savner å kunne leke og kose med henne som jeg alltid har gjort med de andre. Men hun er nå sånn laget at har hun henta apporten to ganger, så går det nok en god uke før hun synes det er greit å gjøre det igjen.......har hun trent litt lydighet et par minutter, så holder det også for en stund......vi er nok desverre enda på hver vår planet når det gjelder det meste, bortsett fra kickbiketurene våre hvor smarbeidet går som smurt, men det et lov å håpe.....!

 

 

 

 

26.03.15.

 

Og så har verdens beste Bobsen vår rundet 15 år!

En anselig alder i seg selv, og imponerende når jeg tenker på hva han har vært i gjennom.

Så utrolig hardt skadet da han som 2-åring ble kjørt over av bil. 30 000kr kostet det å få ham på beina igjen. Mye penger, men helt klart verdt det. Delt på 13 år er det bare småpenger......

 

Så hurra for den supertøffe gutten vår som enda har mye han skal ha sagt, og stadig synes det er gøy å hente ballen, jage skjærene og gå på tur, om en ikke så fort som før :)

 

 

 

 

05.03.15.

 

Etter en laaang stund i den berømte tenkeboksen har jeg bestemt meg for å sette Rally-lydigheten på vent en god stund, i hvert fall ut dette året.

Ikke med lett hjerte må jeg si, jeg hadde gledet meg til å være med i ringen dette året, men ting går ikke alltid som planlagt.

Jeg har som førstegangs eier av jakt spaniel virkelig fått sett på hva de kan by på av utfordringer. Circus har jo en oppdretter med 25 års erfaring dette gamet som hele tiden har vært skeptisk til belønningsbasert ( godbiter/leker) trening av denne rasen. Og du så rett hun har !!

Og jeg er fra naturens side utstyrt med en STOR porsjon stahet, og skulle da bevise at det går så fint så.

Og ja, når det gjelder rally trening så fungerer det veldig fint, men når det kommer til jakttrening .......nope!

I circus har jeg fått to hunder for samme pris, en inne/rally hund og en ute i terrenget hund. Fasinerende hvordan hun kobler om. Fra at hun på rally trening kan trene med kontakt, leke og ha det moro, til at vi går to meter inn i skogen og jeg kunne like gjerne vært en mosedott på en stein. Da ligger det langt inne å kaste et blikk på meg, for ikke å snakke om å høre på meg!! Hun har overhodet ingen interesse for hvor jeg er. 

Det har rett og slett hvert fullstendig mangel på kommunikasjon, og jeg har virkelig slitt med å finne ut hva jeg skal gjøre. Uten en snev av kommunikasjon får man heller ikke trent. Jeg har alltid trent hund med belønning, og synes det er en morsom måte å få til et samarbeid på.  Men har bare måtte innse at det funker ikke her.

Ting løsnet litt da jeg tok i bruk litt hardere skyts, men det var allikevel noe som manglet, nemlig kommunikasjon!!

De er nok litt annerledes en andre raser disse jakt spanielene, for nå, etter å ha kuttet ut all belønning, ser jeg små forandringer. Hørselen har blitt betydelig bedre...( og jeg har aldri puttet godbitene inn i øra hennes...) hun har begynt å holde litt øye med meg når vi trener søk, og dermed har hun så smått begynt å følge med meg når jeg skifter retning!! helt av seg selv faktisk.  Jeg trener kun med langline, men nå er det nesten slutt på å røske armen min ut av ledd.....

Og ja, vi har enda en lang vei å gå, men vi beveger oss i riktig retning føler jeg.

For første gang aner jeg en antydning til denne kommunikasjonen jeg har lett etter, og dermed øker også motivasjonen , min egen altså, Circus har motivasjon for en hel kennel når det gjelder jakt/løpe :)

Hun har også, noen ganger i hvert fall, litt mer ro i søket, det er ikke bare den villmannsløpinga hun har drevet med.

Jeg har jo hele tiden hatt som mål å gå jaktprøver med henne, og nå aner jeg jammen et lite lys i tunnelen.

Og uansett må jeg ha lydigheten på plass om hun skal få litt frihet etter hvert :)

Når jeg nå har sett hvilken forandring som har skjedd, er jo egentlig avgjørelsen ikke så vanskelig. Jeg håper og tror at jeg kan ta opp rallyen når ting faller litt på plass og hun modnes litt mer.

Uansett hva vi får til er hun verdens beste, vakreste og snilleste Circusjente.

Aldri har jeg hatt en mer stø og laid back hund i huset. Og aldrig har jeg hatt så mange sko i sofaen, oppvaskhåndklær på gulvet og hullete sokker. For det går slett ikke ann å bevege seg uten noe i munnen........:)

 

 

 

Godt nytt år !!

Så er vi "plutselig" i gang med et nytt år, og mange blanke ark vi kan fylle med, forhåpentligvis, mye morsomt.

2014 bød på både oppturer og nedturer, og sånn blir nok dette året også.

Det værste var å miste Bellaen vår, det beste var å få Circuset vårt.

Ønsker meg mange morsomme treninger og turer med Circus. Målet mitt i år er jo å starte jaktprøve, men jeg er glad det ikke er før til høsten da jeg synes vi beveger oss med mikroskopiske skritt. Dog i riktig retning, håper jeg i hvert fall....

Nå ser det i alle fall ut til at det begynner å løsne med lydighet ute i terrenget, ikke lett å få til når disse hvite rådyrompene krisler rundt oss. Vi har en liten skog og tett bestand, så det er vanskelig å trene her. Hadde vel kanskje fått en lettere start i et litt mer vilttomt terreng.

Hun har jo fått selvbelønning så det holder med å jakte på disse, så utrolig spennende dyra, og hun løper lang og er lenge borte.

Inne er Circus en veldig myk hund, en snill og herlig kosejente, men to meter inn i terrenget er hun en hard nøtt som virkelig byr på utfordringer. I hvertfall for meg som er helt grønn både på rasen og jakttrening, men har skjønt at det må litt hardere skyts til en det jeg trodde.

Har kjent en del på dårlig motivasjon i forbindelse med jakttreninga de siste mnd. Mister  litt av gløden når bikkja forsvinner, ikke så gøy å trene alene liksom.....men aner en liten forandring her nå og da er det straks mer moro igjen.

 

Apporteringa begynner jeg å bli fornøyd med, det synes hun er moro nå så lenge vi er inne og i haven. I skauen kunne hun ikke brydd seg mindre........men, det kan da snu det også.

Vi trener jo litt rally-lydighet også, bare leker og koser oss uten noen form for hastverk, men regner med å være med på noen stevner i år.

Nå blir hun 2 år i slutten av januar, modnes jo etter hvert, og jeg tror vi skal få mye moro utover.

Gamle Bob nærmer seg 15 år og bestemmer alt selv, som den pensjonisten han er.

Noen skavanker og vondter her og der, men glad og fornøyd med livet. Glad i mat og går sine turer i skauen når vær og føre er greit. Krysser fingrene for en snøfattig vinter så han kan holde seg i gang.

Ønsker alle et morsomt år i 2015 med trening og konkurranser.

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

17.02 | 21:54

Velkommen til Smellermiljøet Bithe og Circus. Det er flott å se hva dette gjør med hundene våre. Vi har nå trent over et år.
Else Marie og Mille

...
26.09 | 15:46

Tårene renner for Bella og deg(dere). Dere var en inspirasjon å se på rallybanen. Dere ga oss så mye motivasjon. Tusen takk for det. Hvil i fred vakre Bella.

...
26.09 | 13:38

Tulle-Bella *smiler* Mange gode og morsomme minner - en hund man husker:) Hun gikk ikke forbi i stillhet nei.. ;) ..men tankene nå går til dere som er igjen Kle

...
26.09 | 00:30

Så varmt har du skrevet om Bella,kan ikke holder tårene mens jeg leste det.Føler med deg,utrolig trist.....

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE